Reviews

In de herhaling - Clinique Even Better range

Hyperpigmentatie blijft een onderwerp waarover we op de redactie veel vragen binnenkrijgen. In het verleden hebben we weleens een behoorlijk uitgebreid artikel geschreven over dit onderwerp toen Clinique de Even Better lijn introduceerde. Inmiddels bestaat die lijn al een hele tijd, maar het leek mij weleens goed dit onderwerp opnieuw met jullie te delen. Lezen jullie mee?

Wat is hyperpigmentatie?
Clinique heeft sinds 2010 een steeds groter wordend assortiment producten dat zich richt op het oplossen en tegengaan van hyperpigmentatie, de Even Better range. Hyperpigmentatie uit zich in het verschijnen van donkere vlekken op de huid, vaak is dit de gezichtshuid of de huid van de handen. De belangrijkste oorzaak van hyperpigmentatie is een blootstelling aan schadelijke UV stralen, vandaar dat het vooral zichtbaar is op die delen van het lichaam. Naarmate je ouder wordt zul je ook zien dat de huid er niet meer zo egaal uitziet als toen je kind was, op zich best begrijpelijk en logisch omdat je dan al jaren aan de zon bent blootgesteld. Het enige wat je kunt doen om hyperpigmentatie tegen te gaan, is je vanaf de kinderjaren zeer zorgvuldig te beschermen tegen de zon, bijvoorbeeld door uit de zon te blijven (natuurlijk niet te realiseren en ook niet al te gezond!) of door altijd een goed product te gebruiken met een goede beschermingsfactor.

Herstel de schade
Nu zijn de meeste mensen zich er de laatste jaren wel van bewust dat ze dit moeten doen, maar vaak is er al schade aangericht. Hoe kun je die schade nu weer herstellen? Daarvoor maak je gebruik van zgn. brightening producten, producten die de ontstane pigmentvlekken oplichten en zo opnieuw zorgen voor een egale teint. De trend van skin brightening is in Azië als heel wat jaren aan de gang, daar vind je van de meeste grote merken ook speciale verzorgingslijnen, in Europa krijgen we ook, langzaam maar zeker, een groter assortiment. Clinique heeft bijvoorbeeld hun Even Better productlijn met o.a. de veel geprezen 
Clinique Even Better Clinical Dark spot corrector. Dit is een serum dat belooft binnen 12 weken een zichtbare vermindering van de pigmentvlekken en een egalere teint te laten zien. Inmiddels is de Even Better lijn zeer uitgebreid en is er zelfs een Even Better concealer, oogcreme en handcreme.

Hoe werkt dat dan?
Tijdens een zeer interessante perspresentatie in 2010 heeft de befaamde dermatoloog dr. Bing Thio (werkzaam bij het Erasmus Medisch Centrum) de aanwezigen veel informatie gegeven over het probleem van hyperpigmentatie. Nu kan ik dit best met jullie delen, maar dan wordt dit artikel misschien wel heel technisch. Laten we het dus even houden op een korte samenvatting.
 Hyperpigmentatie kan dus veroorzaakt worden door blootstelling aan uv stralen, maar ook hormonale veranderingen, allergische reacties, infecties of irritaties kunnen een oorzaak zijn. Wie kent niet het littekentje van een pukkeltjes dat lang donker en zichtbaar blijft op de huid? Ook dat is hyperpigmentatie! Door een reactie van de melanocytes (huidcellen die melanine, donker pigment, produceren) veroorzaakt door één van de hiervoor genoemde problemen, komt er op onregelmatig manier melanine vrij die de donkere vlekken veroorzaakt. En die vlekken die willen we juist niet, hierdoor ogen we ouder dan we zijn en we vinden het gewoon niet mooi, weg met de vlekken dus! Nu heeft Clinique met dit Even Better Dark spot corrector een serum op de markt gebracht dat de vorming van het teveel aan melanine tegengaat en bestaande ophopingen van melanine afbreekt. Clinique gebruikt hiervoor het CL-302 complex, dat o.a. bestaat uit Dianella Ensifolia (een botanisch antioxidant), Glucosamine, salicylzuur (beide bekend om de exfoliërende eigenschappen), Ascorbyl Glucoside (krachtige vitamine-C derivaat) en Blackout gistextract (dat het pigment in de huid opbreekt in miniscule deeltjes). Ook in de andere producten van de Even Better range vind deze werkzame ingrediënten, soms aangevuld met nog wat nieuwere ontdekkingen.

De oplossing dus?
Ja, op zich zou dit zeker een oplossing kunnen zijn tegen hyperpigmentatie, maar er zijn wel een aantal dingen die je moet onthouden:

 • hyperpigmentatie laat zich niet binnen een paar dagen of zelfs weken behandelen, daar gaat behoorlijk wat tijd overheen. Gebruik de producten (bijv. die van Clinique) dus zeker gedurende 3 maanden of langer, in de periode daarvoor kun je eigenlijk nog geen oordeel vellen. Gebruik de producten ook conform de omschrijving, staat er 2 keer per dag, doe dat dan ook
 • hyperpigmentatie blijft in veel gevallen in de onderste huidlagen aanwezig, ook al behandel je dit van bovenaf. Stop je met behandelen, dan kunnen vlekken/plekken van onder de huid weer naar boven komen en kun je weer opnieuw beginnen. Bij hardnekkige hyperpigmentatie moet je dus blijven behandelen.
 • de schade in de huid is aangericht over langere tijd, het is dus ook best logisch dat het lang duurt om weer van dit probleem af te komen
 • bescherm de huid vooral ook altijd tegen verdere schade, gebruik dus altijd een beschemend product tegen schadelijke UV stralen en probeer littekentjes door puistjes te voorkomen (behandel ze dus zorgvuldig en knijp ze niet uit!)
 • ondanks de bescherming kan hyperpigmentatie toch weer de kop op steken na een zonnige periode (denk aan na de zomer of na een vakantie), dat is de schade uit het verleden die dan weer naar boven komt. Op zich is er niet zoveel meer aan te doen om dit te voorkomen, blijven behandelen is toch de enige oplossing. Meestal merk je wel dat dat soort "nieuwe" vlekjes sneller verdwijnen na behandeling.

 De Clinique

 Even Better range bestaat uit de volgende producten:

 • Dark Spot Corrector 30 ml EUR 61,50 of 50 ml EUR 89,05 (voor alle huidtypes)
 • Skin Tone Correcting Moisturizer SPF 20 50 ml EUR 57,19 (voor normale tot droge huid)
 • Lotion SPF 20 50 ml EUR 57,19 (voor de vette huid)
 • Makeup SPF 15 30 ml EUR 30,00
 • Concealer EUR 23,35
 • Eyes dark circle corrector 10 ml EUR 40,70
 • Dark spot corretion hand cream 75 ml SPF 15 EUR 38,79
Natuurlijk zijn alle producten uit deze range op allergie, door oogartsen en dermatologisch getest, 100 % parfumvrij, vetvrij en veroorzaken ze geen puistjes. Je kunt de Even Better producten kopen in de webshop van Clinique, maar natuurlijk ook op andere punten waar Clinique wordt verkocht zoals De Bijenkorf, Parfumerie Douglas en ICI Paris XL.

Is hyperpigmentatie ook bij jou een huidzorg? Heb je er last van? Pak je het al aan met producten zoals deze? Wat doe jij om hyperpigmentatie te voorkomen?
Deel dit artikel
Back to top