Algemeen

Beauty dilemma - mag je wel of niet iets zeggen van iemands uiterlijk?

Iedere zondag leg ik jullie een beauty-dilemma of beauty-vraag voor, die kan variëren van een luchtige vraag tot een lastig dilemma. Natuurlijk is het wel het leukste als jullie lezers hierop reageren, tenslotte kunnen we ook veel van elkaar opsteken. Ik deel in dit artikel uiteraard altijd mijn mening of antwoord op de vraag, doen jullie dit dan ook? Sinds afgelopen vrijdag is deze vraag weer heel erg actueel : mag je wel of niet iets zeggen van iemands uiterlijk? Het politiek correcte antwoord kennen we allemaal wel, maar is dat ook altijd het beste?

de transformatie van Donatella Versace is een "goed" voorbeeld (meer informatie lees je in dit artikel)

 

Beauty dilemma

Het kan je niet ontgaan zijn, afgelopen vrijdag was Yolanthe Sneijder Cabau te gast bij RTL Late Night en binnen no time stond social media vol met foto's en opmerkingen over haar uiterlijk. De opmerkingen waren niet mals, sterker nog, veel waren er behoorlijk beledigend maar toch voelde ik vooral dat mensen geschokt waren. De mooie, knappe en lieve Yolanthe leek helemaal niet meer op zichzelf, het leek (ik weet niets zeker) alsof er hier en daar wat gesleuteld was aan haar uiterlijk en het resultaat was niet bijzonder geslaagd volgens de meesten (de make-up hielp ook niet echt). Heel voorzichtig probeerde presentator Humberto haar een paar vragen te stellen over haar uiterlijk, maar hij durfde het niet aan om rechtstreeks aan haar te vragen wat hij eigenlijk wilde (alhoewel, dat gevoel kreeg ik een beetje).

Eigenlijk gaat dat "ons", als buitenstaanders, natuurlijk ook helemaal niets aan, ze is een volwassen vrouw die zelf kan bepalen wat zij mooi vindt en als zij iets zou willen veranderen aan haar uiterlijk, dan moet dan kunnen! Volgens haar eigen woorden was ze "happy" tenslotte!

Of toch niet? Als iemand ervoor kiest om een prachtig gezicht compleet te laten transformeren d.m.v. cosmetische ingrepen, dan mag je toch best zeggen dat je dat niet mooi of zonde vindt? Of moeten we alles maar accepteren onder het mom van "leven en laten leven, iedereen mag doen wat ze willen"? Want stel je voor dat er iets heel anders zit achter zo'n transformatie, misschien wel een partner die druk zet, of een werkgever? Of misschien is er wel een psychisch probleem of is het pure onzekerheid? Dan zou je iemand toch moeten helpen in plaats van hem of haar aanmoedigen? Nu lijkt mij dit wel een taak voor mensen in iemands directe omgeving, het is namelijk een behoorlijk lastige taak die heus niet makkelijker wordt door alle druk op social media.

 

Hoe denk ik er over?

We leven in een wereld waar ons uiterlijk een rol speelt, altijd en overal, of we dat nu willen of niet. En iedereen heeft een mening, ook dat valt niet te veranderen, het zit in ons. Het is in mijn optiek dan ook zeker geen schande om een mening over iemands uiterlijk te hebben, dat hebben we echt allemaal. Natuurlijk hebben we elk een andere mening, waar ik lange blonde haren mooi vind, zal een ander dat afschuwelijk vinden en zo zou ik er niet over peinzen om een rood, kort geknipt kapsel te dragen terwijl anderen dat met plezier doen, prima! In dit geval is het zeker leven en laten leven en ik zou er zeker ook nooit iets over zeggen tegen die personen.

Toch vind ik dat je soms best iets zou mogen zeggen over iemands uiterlijk, als het mensen in je directe omgeving betreft. Als mijn (bijna) 18-jarige dochter morgen opeens besluit om haar lippen vol te spuiten met fillers tot formaat Katrien Duck omdat zij dat mooi vindt, dan zeg ik daar toch echt wel iets van. Iets wat ik ook zou doen als ik een vriendin ineens een vaste bezoekster bij de plastisch chirurg is en langzaam verandert in Donatella Versace, dat wil je toch niet? Ik vind dat je best iemand kan aanspreken op zijn of haar uiterlijk, zeker als het echt voortkomt uit bezorgdheid en je simpelweg niet wilt dat iemand ongelukkig is. Maar dan wel in een persoonlijk gesprek, zoiets bespreek je uiteraard niet op social media en schreeuw je al helemaal niet van de daken, het is een gevoelig onderwerp natuurlijk.

 

Ik vind het dan ook wel erg sneu dat een vrouw als Yolanthe opeens zo het mikpunt van spot is, dat is absoluut niet nodig en vooral ook niet grappig. En stel je voor dat ze helemaal niet zo happy is als ze zelf beweerd, dat komt dit wel erg hard aan....je mening geven is één ding, iemand beledigen is weer iets heel anders.

 

Hoe denk jij over dit dilemma? Vind je dat je best iemand mag aanspreken over zijn of haar uiterlijk, als je er goede bedoelingen bij hebt? Of vind je dat je iemands keuzes altijd moet respecteren?

Deel dit artikel
Back to top