Blogs & Editorial

Editorial - enge kerels

Leefden jullie vorige week ook zo mee toen het 13 jarige meisje Lisa vermist was? Gelukkig is ze weer heelhuids aangetroffen, maar naar blijkt heeft ze behoorlijk wat meegemaakt, wat een ellende! Uit de verschillende berichten blijkt dat Lisa waarschijnlijk via social media is gelokt door een veel oudere man, die zich voordeed als iemand anders. Wat een ongeloofelijke enge mensen lopen er toch rond, bah! Nu kun je daar niet zoveel aan doen, maar je kunt je kind wel goed voorlichten en in de gaten houden...echt het is nodig!

Het lijkt zo onschuldig, je dochtertje krijgt een mobiel met internet en maakt een Instagram account aan. Natuurlijk volgt ze haar vriendinnen en andere inspirerende Instagrammers en na een tijdje gaat ze vast ook wat foto's posten. Een selfie hier en daar, misschien wel een foto van een feestje metj vriendinnen, een foto in een pashokje als ze een nieuwe outfit past of een foto van haar nieuwe bikini? Inderdaad heel onschuldig, zeker als alleen haar vriendinnen het kunnen zien, maar meestal hebben die meiden een openbaar profiel en kan iedereen de foto's zien. Ook die oudere mannen met heel andere ogen kijken naar foto's van een jong meisje....zie de man hierboven! Kijk, als je dat weet, dan krijg je misschien toch een ander gevoel bij die foto's? Tenslotte is het niet anders als er een man je dochter staat te begluren als ze op het strand is, al zie je niet dat het gebeurt, het gebeurt wel.

Nu denk je misschien, ach...mijn dochter heeft een besloten account, dus kan het helemaal geen kwaad, ze voegt geen mensen toe die ze niet kent! Dat kan natuurlijk, maar Instagram (en andere sociale media) zijn tegenwoordig ook een manier om mensen te leren kennen, mensen van hun eigen leeftijd bedoel ik dan. Ik zie het vaak bij comments van populaire Instagrammers, kids commenten niet alleen, maar spreken elkaar ook rechtstreeks aan en zo onstaat er een meer persoonlijk contact. De stap om iemand dan toe te laten op je besloten account is dan zo gemaakt, als (naief) jong meisje of jongen. Want hoe je het ook wendt of keert, je hebt natuurlijk geen idee wie er achter een account zit, het hele profiel kan zo fake zijn als wat. Met alle nare gevolgen van dien....

 

Als moeder van twee kids die van heel jong af aan online zijn (vanaf een jaar of 5/6 zeker) kan ik je ook wel weer geruststellen, met een beetje gezond verstand en voldoende toezicht kun je het echt wel in de hand houden. Mijn nummer 1 advies is vooral om jezelf er ook in te verdiepen, maak dus ook een account aan op de platformen waar je kids actief zijn. Vroeger had ik ook een Haboo Hotel account, gewoon om af en toe even te kunnen kijken wat ze er deden en nu volg ik mijn kids ook overal. Ik stalk ze niet, maar ik probeer wel de vinger aan de pols te houden door te zien met wie ze veel contact hebben en wat er voor contact is. En natuurlijk check ik regelmatig wat ze online aan het doen zijn, of dat nu op hun iphone, ipad of computer is, ik vraag het gewoon en krijg ook normaal antwoord. Kortom, hou zelf vooral de vinger aan de pols en zorg  dat je zelf ook beseft wat de gevaren zijn.  Ik zie het als een normaal deel van je opvoeding, als je je kind naar buiten laat gaan om een boodschapje te doen of buiten te spelen, leer je ze ook dat ze niet met vreemden moeten praten. En als ze verdwaald raken tijdens het boodschappen doen, vertel je ze toch ook hoe ze moeten handelen? Die adviezen nemen kinderen echt wel ter harte, maar zorg wel dat je weet wat de beste adviezen zijn.

 

Het is een heel verhaal geworden, maar ik hoop echt dat wij, als ouders, onze kids veilig kunnen houden in deze tijd waarin het gevaar niet altijd zichtbaar is, maar zich soms afspeelt op het internet. En lieve jonge lezeressen, als jullie iets geks tegenkomen op internet, praat erover met je ouders, zij zullen je echt altijd helpen!

 

Fijne, veilige week!

 

XXX

Debbie

Deel dit artikel
Back to top