Algemeen

Sunday discussion - huidveroudering, is het te stoppen?

Afgelopen week werd ik (weer) eens aan het denken gezet na het zien van de het programma "Van den Elsen wacht op antwoord", hierover hebben jullie in een eerder artikel kunnen lezen. Tijdens gesprekken met dermatologen en andere experts leek alsof er geen enkel middel zou kunnen helpen tegen huidveroudering. We kunnen smeren wat we willen, het zou toch niet helpen. Wat denk jij?

Ik over 20 jaar *horror*

Kunnen we dus net zo goed ophouden met het smeren van allerlei "wondermiddeltjes"? Moeten we dus maar accepteren dat wij rimpels, vlekken en een slappe huid gaan krijgen? Is er echt helemaal niets aan te doen?

Volgens de geleerden is er maar één ingrediënt dat echt schijnt te werken tegen huidveroudering, vitamine A zuur. Vitamine A zuur is echter een medicijn en wordt niet gebruikt in huidverzorgingsproducten die je in de winkels kunt kopen. Je kunt het alleen op recept krijgen en moet het gebruiken onder toezicht van een dermatoloog omdat het bijwerkingen kan geven. 
Maar hoe zit het dan met retinol, anti-oxidanten, vitamine c en peptides? Toch ook best ingrediënten die goed te boek staan en, belangrijker nog, goede resultaten bieden? Heeft het echt helemaal geen zin om die te gebruiken?

het effect van zon bij een identieke tweeling

Ik blijf echter geloven dat een goede huidverzorging gedurende de jaren heen zeker kan bijdragen aan het vertragen van de huidveroudering. Natuurlijk, geen enkele creme kan zorgen voor een wonder, hoe duur of speciaal die ook is. Als ik 60 of 70 ben dan loop ook ik, rond met rimpels en een verslapte huid, ondanks alle fijne producten die ik nu gebruik, zo realistisch ben ik ook wel.
Natuurlijk spelen er ook andere zaken mee, zo is de grootste boosdoender op het gebied van huidveroudering zon! Vrouwen die jarenlang onbeschermd (of niet goed beschermd) in de zon zitten zullen echt sneller verouderen dan vrouwen die er zorgvuldig mee omgaan, dat is wetenschappelijk bewezen. Iedere dermatoloog zal je dus zeker een goede hydraterende creme aanraden met een goede bescherming tegen de zon (SPF).

identieke tweeling waarvan er 1 rookt en de ander niet, raden jullie welke?

En wat te denken van roken? Dat is toch wel boosdoender nummer 2 samen met het overmatig gebruiken alcohol (en drugs). Ik zie het vaak in mijn omgeving, vrouwen en mannen die roken zien er echt veel ouder uit! Weg met die sigaretten dus en koop met het geld dat je bespaart goede spullen om de huid weer in conditie te brengen, hou je zelfs nog geld over!

identieke tweeling waarvan er één 10 uur per week meer aan de zon is blootgesteld

Maar goed, ik rook niet (nooit gedaan ook) en drink nauwelijks, leef gezond en heb redelijk goede genen (dank aan Indische oma & opa), dus misschien valt het allemaal toch wel mee? Of moet ik mij ook maar eens wagen aan peelings, laserbehandelingen, botox, fillers en misschien zelfs wel plastische chirurgie? Ik weet het nog niet hoor, maar ik moet nu toch wel een plan van aanpak gaan maken, ik word dit jaar toch alweer 42!

Hoe denken jullie hierover? Denk je dat het allemaal onzin is, dat we eigenlijk met zijn allen voor de gek worden gehouden door de cosmetica industrie? Verkopen ze sprookjes en willen wij daarin geloven? Of is het niet zo zwart/wit?
Deel dit artikel
Back to top